home » PCS: innovatieve behandeling na hersenschudding

PCS: langdurige gevolgen na een hersenschudding.

Mensen met postcommotioneel syndroom (PCS) kunnen zeker behandeld worden om weer actiever deel te kunnen nemen aan het leven, door bestaande inzichten uit diverse vakgebieden te combineren. In de behandeling maak ik gebruik van het biopsychosociale model. Hierbij wordt kennis vanuit de neurobiologie, neuropsychologie, klinische psychologie (cognitieve gedragstherapie) en fysiotherapie gecombineerd tot een kortdurende psychologische behandeling binnen de Basis-GGZ. Het doel van de kortdurende behandeling (6-10 online sessies) is enerzijds dat u beter begrijpt waarom uw klachten niet verdwijnen en anderzijds om handvatten te krijgen om de problematiek zelf aan te pakken.

 

De behandeling blijkt goed aan te slaan bij o.a. prikkelgevoeligheid, cognitieve problemen, verminderde mentale belastbaarheid en spanningsreacties door PCS. Wanneer problemen met het vestibulaire systeem (bv. forse duizeligheid) en het visuele systeem vooral op de voorgrond staan, adviseer ik u om zich voor deze klachten ook te laten behandelen door daarin gespecialiseerde medisch specialisten (bv. een optometrist, manueel fysiotherapeut, chiropractor, of osteopaat).

Deze behandeling wordt over het algemeen vergoed vanuit de basisverzekering. Er is dan wel een verwijzing nodig van een huisarts (of medisch specialist) voor behandeling binnen de GB-GGZ met de diagnose ‘somatische symptoomstoornis".


De behandeling richt zich op een aantal peilers:

 1. Eerst begrijpen wat er gebeurd is in de hersenen bij de hersenschudding, hoe zich dat heeft ontwikkeld tot PCS  en  welke factoren daarbij een essentiële rol spelen.
 2. Het verminderen van prikkelgevoeligheid, door het brein systematisch en rustig te laten wennen aan prikkels.
 3. Het zelf leren opbouwen en systematisch vergroten van een ritme op de gebieden:
  1. Fysieke inspanning
  2. Opladen van de hersenen
  3. Het rustig opbouwen van de mentale belastbaarheid
 4. Het verminderen van de fysieke- en mentale stressreactie van het lichaam.
 5. Het aanpakken van psychologische factoren die niet helpend zijn. Wanhoop, angst, slaapproblematiek en PTSS kunnen aanwezig zijn en zeer regelmatig is er ook sprake van een niet-helpende levensstijl of karaktertrek die al voor de hersenschudding bestond, waar ook naar gekeken moet worden.

 

Neuron hersenletselpraktijk behandelt PCS  op vooruitstrevende wijze. Ik ben altijd op zoek naar manieren om nóg beter maatwerk te kunnen leveren. Ik volg vernieuwende ontwikkelingen binnen en buiten ons vakgebied op de voet. Ik deel mijn expertise actief met andere zorgaanbieders binnen en rondom de GBGGZ. Zo kunnen anderen leren van de kennis en ervaringen - en ik van hen. Samen werken we op die manier aan betere mentale zorg in heel Nederland, voor u en voor anderen. Als u zelf nieuwe ontwikkelingen opmerkt, staat mijn deur wijd open om samen met u te onderzoeken welke plek dit in uw behandeling kan krijgen.

 

Literatuur:

Wijenberg, M.L.M., Hicks, A.J., Downing, M.G., Heugten van, C.M., Stapert, S.Z., & Ponsford, J.L. (2020). Relevance of the fear-avoidance model for chronic disability after traumatic brain injury. Journal of Neurotrauma 37: 1-8. DOI: 10.1089/neu.2020.7135

 

Van den Horn, H.J., Out, M.L., De Koning, M., Mayer, A.R., Spikman, J.M., Sommer, I.E., & Van der Naalt, J. (2020). An integrated perspective linking physiological and psychological consequences of mild traumatic brain injury. Journal of Neurology ;267(9):2497-2506. DOI: 10.1007/s00415-019-09335-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7420827/